Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Παρέμεινε βασίλισσα



Σε δύο… στρατόπεδα είναι χωρισμένη η Μαδρίτη και γι’ αυτό.. ευθύνεται ένα τρόπαιο με μεγάλα «αυτιά», που έχει οδηγήσει τη Ρεάλ και την Ατλέτικο στα πέναλτι, διαδικασία που θα κρίνει τον φετινό κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μαδρίτη συνεχίζει να είναι η μοναδική πόλη που «έβγαλε»... εμφύλιο σε τελικό Champions LeagueΗ Ρεάλ και η Ατλέτικο διασταυρώνουν τα ξίφη τους αυτήν την ώρα (ΕΡΤ1-ΟTE SPORT 1) αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου και αφού δεν... κουνήθηκε φύλλο στην παράταση η «ρώσικη ρουλέτα» θα αναδείξει τον νικητη του μαδριλένικου «εμφυλίου».

Μένει να δούμε αν το βαρύτιμο τρόπαιο θα στολιστεί για 11η φορά με τη λευκή κορδέλα των μερένχες ή θα προσθέσει και μια κόκκινη απόχρωση, προς τιμήν των «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ:


1-0 για τη Ρεάλ: Ο Βάκεθ ευστοχεί ανοίγοντας λογαριασμό για την ομάδα του
1-1 για την Ατλέτικο: Ο Γκριεζμάν εν αντιθέσει με την κανονική διάρκεια στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

2-1 για τη Ρεάλ: Ο Μαρσέλο νικάει τον Όμπλακ.

2-2 για την Ατλέτικο: Ούτε ο Γκάμπι... λαθεύει και ισοφαρίζει για τους «ροχιμπλάνκος».

3-2 για τη Ρεάλ: Ο Μπέιλ ψαρευει τον Όμπλακ που τελικά δέχεται το γκολ... όρθιος.

3-3 για την Ατλέτικο: Ψύχραιμος ο Σαούλ που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Νάβας.

4-3 για τη Ρεάλ: Ο Ράμος δίνει εκ νέου το προβάδισμα στη «βασίλισσα».

Χαμένο πέναλτι για την Ατλέτικο: Ο Χουανφράν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

5-3 για τη Ρεάλ και... κούπα: Ο Ρονάλντο ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι και χαρίζει στην ομάδα του το τρόπαιο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Μαδρίτη είναι η μοναδική πόλη που «έβγαλε»... εμφύλιο σε τελικό Champions League. 

Ακριβώς πριν από δύο χρόνια στη Λισαβόνα, η Ατλέτικο έφτασε δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του δικού της έπους (είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ισπανίας), αλλά ο αρχηγός της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, ισοφάρισε 1-1 στην εκπνοή και έστειλε,όπως συνέβη και απόψε, το ματς στην παράταση, όπου η «βασίλισσα» κυριάρχησε ολοκληρωτικά (4-1) και κατέκτησε το "decima", τον δέκατο τίτλο της.

Ο αρχηγός της Ρεάλ πάντως μετά το καθοριστικό γκολ στον τελικό του 2014 βρήκε δίχτυα και στον αποψινό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από εκτέλεση φάουλ του Κρόος, ο Μπέιλ έκανε την κεφαλιά προς τα πίσω και ο Σέρχιο Ράμος έκανε την προβολή και νικώντας τον Όμπλακ, άνοιξε το σκορ για τη «βασίλισσα».




Η φάση του γκολ ωστόσο είναι οριακή και μετά την κεφαλιά του Μπέιλ, ίσως ο Ράμος δεν καλύπτεται και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπει να μετρήσει το τέρμα του.

Καλύτερη η Ρεάλ από τη συμπολίτισσά της στο πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού. 

Mετά το γκολ ωστόσο η ομάδα του Ζιντάν οπισθοχώρησε, με την Ατλέτικο να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, έχοντας και την κατοχή της μπάλας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Νάβας, με εξαίρεση ένα σουτ του Γκριεζμάν στο 42'.


Τεράστια ευκαιρία είχαν οι «ροχιμπλάνκος» να ισοφαρίσουν στο ξεκίνημα του β' μέρους, καθώς στο 46' κέρδισαν πέναλτι, με τον Γκριεζμάν όμως να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Νάβας.

Και αφού η Ρεάλ έριξε στον κάλαθο των αχρήστων δύο μεγάλες ευκαιρίες για να κάνει το 2-0 είδε τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου να ισχύει εις βάρος της, καθώς η Ατλέτικο με τέρμα του Καράσκο (μπήκε στο ματς στο 46') έφερε το σκορ στα ίσα.

Μεγάλο παιχνίδι από τον γκολκίπερ των «ροχιμπλάνκος», που με τις αποκρούσεις του έχει κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι για την κατάκτηση του τροπου.

Ρεάλ-Ατλέτικο 1-0

Γκολ: 
15' Ράμος (Ρεάλ), 79' Καράσκο (Ατλέτικο)

Κίτρινες:
 
Καρβαχάλ (Ρεάλ), Νάβας (Ρεάλ), Τόρες (Ατλέτικο), Γκάμπι (Ατλέτικο), Ράμος (Ρεαλ), Nτανίλο (Ρεάλ), Πέπε (Ρεάλ)

Κόκκινες:

Πέναλτι:
 46' Ατλέτικο (σ.σ.: Ο Γκριεζμάν σημάδεψε το δοκάρι του Νάβας)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζινεντίν Ζιντάν): 
Νάβας, Καρβαχάλ (52' Ντανίλο), Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Κρόος (72' Ίσκο), Μόντριτς, Κασεμίρο, Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά (77' Λούκας Βάσκεθ).

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε):
 
Όμπλακ, Χουανφράν, Σάβιτς, Γοδίν, Φελίπε Λουίς 109' Λούκας Ερνάντες), Σαούλ, Γκάμπι, Αουγκούστο Φερνάντες (46' Καράσκο), Κόκε (116' Παρτέι), Γκριζμάν, Τόρες.



Τα τελευταία χρόνια οι «ροχιμπλάνκος» βασανίζουν... συστηματικά τη Ρεάλ στην Primera Division. Είναι η ομάδα που, για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν, ενώ στις αντίστοιχες φάσεις οι «μερένχες» πέρασαν τα πολύ πιο... χαμηλά εμπόδια της Βόλφσμπουργκ και της Μάντσεστερ Σίτι. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ατλέτικο θα ήταν το φαβορί, ωστόσο, καλείται να υπερκαλύψει μια τελευταία διαφορά που τη χωρίζει από τη μεγάλη αντίπαλό της: την παράδοση σε τελικούς Champions League, όπου στους «εμφυλίους» επικρατεί πάντα η πιο «μεγάλη» ομάδα. Η Ρεάλ νίκησε άνετα τη Βαλένθια το 2000 και πολύ πιο δύσκολα την Ατλέτικο το 2014, η Μπάγερν την Ντόρτμουντ το 2013, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Τσέλσι το 2008...

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ατλέτικο είναι κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ 2010 και 2012 και φιναλίστ του Champions League 2014, άρα η συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι... ταξίδι στο άγνωστο. Η φανέλα της έχει αποκτήσει ειδικό βάρος, το οποίο την τελευταία τριετία έχει διπλασιαστεί. Το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ενώ φέτος το διεκδίκησε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική.

Ένα είναι το σίγουρο. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μια πλατεία της Μαδρίτης θα είναι σημαιοστολισμένη και το πάρτι θα κρατήσει μέχρι το πρωί. Θα είναι η Θιμπέλες, παραδοσιακός τόπος εορτασμού της Ρεάλ ή το άγαλμα του Ποσειδώνα θα φορέσει ξανά ερυθρόλευκο κασκόλ στην πλατεία Κάνοβας δελ Καστίγιο, όπως γίνεται μετά από κάθε θρίαμβο της Ατλέτικο;

Η… σφυρίχτρα του μεγάλου τελικού
Διαιτητής του τελικού είναι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος Άγγλος διαιτητής των τελευταίων ετών. Γεννηθείς το 1975 στο Ντέραμ, έγινε βοηθός από τα 18, μπήκε στους εθνικούς πίνακες στα 25 και το 2000 «σφύριξε» σε αγώνες της Football League. Το 2004 πήρε προαγωγή στην Premier League, δύο χρόνια αργότερα έγινε διεθνής και το καλοκαίρι του 2012 διεύθυνε τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (Βραζιλία-Μεξικό 1-2). Με πολύ καλές διαιτησίες τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κλάτενμπεργκ διεύθυνε το περασμένο Σάββατο τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας Μάντσεστερ Γ.-Κρίσταλ Πάλας (1-0), στην αναμφισβήτητα καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου