Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Χοιρινά σουβλάκια με μελωμένη μαρινάδα

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠροετοιμασία: 15΄, Μαρινάρισμα: 8 - 12 ώρες, Ψήσιμο: 20΄ - 25΄
Ποσότητα (για 8 - 10 μεγάλα σουβλάκια)
  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι (ή μείγμα από 800 γρ. μπούτι και 200 γρ. χοιρινό λαιμό), κομμένο σε κύβους όχι μεγαλύτερους από 2 εκ.

Η Μαρινάδα

Ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ καλής ποιότητας (σπιτική ή βιολογική), 2 κουτ. σούπας ακατέργαστη ζάχαρη4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν, 1½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα.

Μαρινάρουμε τους κύβους του χοιρινού για 8 - 12 ώρες (ή για όλο το βράδυ), στο ψυγείο.

Τους σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τους λαδώνουμε ελαφρώς, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε καλαμάκια.

Αν αναμείξουμε μπούτι με λαιμό, βάζουμε από 2 - 3 κύβους λαιμού σε κάθε καλαμάκι, ανάμεσα στους κύβους από μπούτι.

Το ψήσιμο

  • Στα κάρβουνα ή σε ψησταριά αερίου  (σε μαντεμένια πλάκα ή στη σχάρα).
  • Στο γκριλ:  Αρχικά ψήνουμε στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 20 - 25 λεπτά.
Τι πίνουμε με τα χοιρινά σουβλάκια: Το χοιρινό είναι ένα κρέας που ταιριάζει εξίσου με ερυθρά και λευκά κρασιά. Συνοδεύστε, λοιπόν, τα σουβλάκια σας είτε με ένα περασμένο από βαρέλι σωματώδες Chardonnay είτε με ένα ερυθρό κρητικό χαρμάνι με Κοτσιφάλι και Μαντηλαριά. Πολύ καλή επιλογή που ταιριάζει περίφημα με τις καλοκαιρινές ψησταριές είναι μια δροσερή μπίρα pils, με έντονη την «πικρίλα» του λυκίσκου να ισορροπεί το καπνιστό του ψησίματος.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου