Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Λαδένια πίτσα, η ελληνική

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Η κατεξοχήν ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο (εξαιρετική βέβαια κάνουν και στη Μήλο και γενικά στις Κυκλάδες), με ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο. Απέριττη και καλλίστη, όπως τα νησιά μας.

Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1 ώρα, Ψήσιμο: 20΄
Υλικά (για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ.)
Για τη βάση
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τις φρέσκες ζύμες και τα βούτυρα)
  • 280 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ψιλό αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία


Βάση: Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί.

Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου