Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ :Ο Νίκος Λυγερός στον πρώτο φιλοσοφικό περίπατο στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό


Η επιστήμη της λογικής, είναι η μελέτη των τρόπων συλλογισμού

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου η νέα θεματική ενότητα του Φεστιβάλ Ολύμπου «Φιλοσοφικοί Περίπατοι».

Οι φιλοσοφικοί περίπατοι είναι μία σύγχρονη συνέχεια της Περιπατητικής Σχολής και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε μία πρωτοποριακή δραστηριότητα και να συζητήσουν θέματα σύγχρονα υπό το πρίσμα της σκέψης και των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Η γνωριμία με τον κόσμο της Ελληνικής φιλοσοφίας γίνεται μέσα από έναν περίπατο στο ειδυλλιακό και ταυτόχρονα μυστηριακό περιβάλλον του αρχαιολογικού πάρκου και η επίσημη πρώτη της νέας θεματικής το βράδυ της Κυριακής, κέρδισε τις εντυπώσεις και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.
Ομιλητής στον πρώτο φιλοσοφικό περίπατο ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος της Ελλάδας και ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου, ο πολυπράγμων καθηγητής –στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός.
Ξεναγός στον αρχαιολογικό χώρο η αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη που φρόντισε να δώσει άρωμα και  χρώμα στη βραδιά, δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο κοινό για τα ιερά της Δήμητρας, του Υψίστου Διός και της Ίσιδος, σημεία που έγιναν οι στάσεις του Φιλοσοφικού Περιπάτου.
Η ατμόσφαιρα και η αύρα του αρχαιολογικού πάρκου αντάμειψαν όσους βρέθηκαν στην πρώτη αυτή εκδήλωση και ο ομιλητής συνεπήρε με το λόγο, τα παραδείγματα, τις έννοιες, τα φιλοσοφικά ερωτήματα, τις «ασκήσεις μυαλού» αλλά και το ιδιαίτερο χιούμορ του.
Μιλώντας για την επιλογή του χώρου σε συνδυασμό με τη Λογική του Αριστοτέλη ο Νίκος Λυγερός είπε: «Έχουμε αντικείμενα της αρχαιότητας και από την άλλη ένα κείμενο του Αριστοτέλη που έχει νόημα μέχρι σήμερα.  Έχουμε τα στοιχεία του σύγχρονου και του διαχρονικού ταυτόχρονα σε έναν χώρο κι ένα κείμενο».
Θέμα του πρώτου φιλοσοφικού περιπάτου ήταν η Λογική του Αριστοτέλη και δίνοντας  στίγμα ο Νίκος Λυγερός τόνισε πως ο Αριστοτέλης πρώτος σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, ήταν αυτός που σκέφθηκε πώς σκεφτόμαστε οι άνθρωποι. 
Η λογική, ή καλύτερα η επιστήμη της λογικής, είναι η μελέτη των τρόπων συλλογισμού. Με απλά λόγια, είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο κάνουμε συλλογισμούς, με τον οποίο σκεπτόμαστε, ώστε να συνδέεται άρρηκτα με τη φιλοσοφική δραστηριότητα. Ο σκοπός της είναι να βρει τους συλλογισμούς εκείνους με τους οποίους θα σκεπτόμαστε σωστά (λογικά). 
 Ο φιλοσοφικός περίπατος κατέληξε στο αρχαίο θέατρο του Δίου μετά από μιάμιση περίπου ώρα κλείνοντας μυστηριακά τη βραδιά. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του  περιπάτου ηθοποιοί απήγγειλαν αποσπάσματα αρχαίων κειμένων διανθίζοντας την εκδήλωση δίνοντας ταυτόχρονα «τροφή για σκέψη».

Παρών στον πρώτο Φιλοσοφικό Περίπατο, ήταν  ο Δημήτρης Λακασάς Πρόεδρος της εταιρίας Olympia Electronics η οποία και υποστήριξε  την εκδήλωση.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου