Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Παγκόσμιο σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γαλλία. Eνα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 84 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, 18 τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Πηγές των Παρισίων  αλλά και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κάνουν λόγο για κτύπημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.
Το χρονικό και ο δράστης

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφαγή και σκηνές χάους ενώ το φορτηγό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του από δέντρα μέχρι και πασσάλους. Την τρελή πορεία του φορτηγού διαδέχτηκαν πυροβολισμοί. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ενώ ερευνάται αν έδρασε μόνος του ή αν είχε συνεργό. Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες.
O οδηγός τάνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, πρόκειται για άνδρα 31 ετών, γεννημένο στην Τυνησία, ο οποίος ήταν μεν γνωστό στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις μυστικές υπηρεσίες. Λίγο μετά τις 10 το πρωί (τοπική ώρα), το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές.
Η νομαρχία συμβούλευσε από την πρώτη στιγμή τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας. 
Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου