Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Την απόδοση ευθυνών για διαφθορά στο Άσυλο Ανιάτων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα

Καταγγέλλουν απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Την απόδοση των τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των προσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του δημοσίου, του Δήμου Αθηναίων και των διοικήσεων του Ασύλου Ανιάτων και του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2015 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από τη διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων και του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων. Είχαν καταγγείλει ότι το Άσυλο Ανιάτων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούσαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και δεν είχαν εισπραχθεί, ενώ την ίδια ώρα εισέπραττε χρηματικά ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, παρ' ότι δεν είχε φορολογική ενημερότητα, με ψευδή βεβαίωση, από εκπρόσωπο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, που είχε οριστεί ως επίτροπος για να παρακολουθεί τη νομιμότητα λειτουργίας της διοίκησης του Ασύλου.
Στη νέα ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές μετά και την απάντηση που δόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, προκύπτει όπως λένε ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ λόγω της παράνομης απαλλαγής του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει απόδοση των τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των προσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του δημοσίου, του Δήμου Αθηναίων και των διοικήσεων του Ασύλου Ανιάτων και του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Στις προθέσεις της κυβέρνησης όπως δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, είναι η έκδοση για πρώτη φορά νόμου για την Πρόνοια και την εκ νέου πιστοποίηση των Ιδρυμάτων, με στόχο να υπάρχει διαφάνεια, αξιοπρέπεια και εύκολες διαδικασίες για τον πολίτη. Ο νέο νόμος θα αφορά όλες τιςευαίσθητες κατηγορίες πολιτών (απροστάτευτα παιδιά, ηλικιωμένους, άπορους, ΑμΕΑ).
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 779/03.11.2015 ερώτησης, με θέμα «Απάτη σε βάρος του Δημοσίου από το Άσυλο Ανιάτων, το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και φορείς του Δημοσίου»,που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντήσατε με το υπ' αριθμ. 84900/08.03.2016 έγγραφό σας κατόπιν της εκ μέρους σας έρευνας επί του ζητήματος του ερωτήματος.

Η ΨΕΥΔΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ- ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Από την απάντησή σας προκύπτει ότι :
(α). Στην εξαίρεση του άρθρου 2 της ΠΟΛ 1274/27.12.2013 περί απαλλαγής υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη οφειλών για τα ιδρύματα που έχουν συσταθεί με τον Α.Ν. 2039/1939 δεν εμπίπτει το ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ (σχετική η υπ’ αριθμ. πρωτ. 8989/19.12.2014 γνωμοδότηση του Τμήματος Νομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, η οποία ρητώς καταρρίπτει την εν λόγω απαλλαγή στην περίπτωση του ΙΠΧΠ). Συνεπώς το ΙΠΧΠ υποχρεούται σε προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
(β). Ότι η εκταμίευση ποσών από τον ΕΟΠΥΥ προς το ΙΠΧΠ έγινε – παρανόμως - με απαλλαγή αυτού από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
(γ). Ότι η ανωτέρω – παράνομη - απαλλαγή του ΙΠΧΠ και η αντίστοιχη εκταμίευση προς αυτό υπό του ΕΟΠΥΥ έγινε, παρά την αντίθετη γνώμη του Τμήματος Νομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, και βασίστηκε στην –προσκομισθείσα από το ίδιο το ΙΠΧΠ- υπ’ αριθμ. 046913/10.02.2015 βεβαίωση του Δήμου Αθηναίων, η οποία ψευδώς αναφέρει ότι το ΙΠΧΠ συστάθηκε σύμφωνα με τον Α.Ν. 2039/1939.
ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκ των πορισμάτων του ελέγχου που διενεργήσατε και δεδομένης της ζημίας για τον ΕΟΠΥΥ (ή/και το Ελληνικό Δημόσιο) που προκύπτει εξαιτίας της ανωτέρω παράνομης απαλλαγής του ΙΠΧΠ από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας,
Σας ερωτούμε κ. Υπουργέ
Σε ποιές περαιτέρω ενέργειες έχετε προβεί ως αρμόδιος υπουργός για την παραπομπή της ανωτέρω υπόθεσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για την ποινική διερεύνηση των παρανόμων πράξεων της ανωτέρω υπόθεσης, αναφορικά με :
1. την υπ’ αριθμ. 046913/10.02.2015 ψευδή βεβαίωση του Δήμου Αθηναίων,
2. την αποδοχή της βεβαίωσης αυτής από τον ΕΟΠΥΥ παρά την αντίθετη άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ,
3. την διεκδίκηση αχρεωστήτως καταβληθέντων αξιώσεων του ΕΟΠΥΥ έναντι του ΙΠΧΠ, και
4. την απόδοση των τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των προσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του δημοσίου, του Δήμου Αθηναίων και των διοικήσεων του Α.Α. και του ΙΠΧΠ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου