Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Την Τετάρτη στο Λιτόχωρο ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ







  Με αφορμή την επέτειο του έπους του 1940 και του αντιστασιακού αγώνα του Ελληνικού λαού κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» πραγματοποιεί την Τετάρτη  26 Οκτωβρίου 2016 στις 8:00 το βράδυ συναυλία με τα πάντα επίκαιρα και διαχρονικά έργα «Μαουτχάουζεν» και «Πνευματικό Εμβατήριο» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

  Η συναυλία θα παρουσιασθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου και υλοποιείται με τη συνεργασίατου Δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας.
  Το «Μαουτχάουζεν» γραμμένο το 1963 από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη βασίζεται στα γεγονότα που βίωσε ο συγγραφέας  -ως πολιτικός κρατούμενος- στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην  κωμόπολη Μαουτχάουζεν της Αυστρίας.
  Το έργο δεν αποτελεί μόνο μια καταδίκη στη βία και την αλλοφροσύνη του πολέμου, αλλά και
έναν ύμνο στον έρωτα, που μπορεί ν' ανθίσει ακόμη και σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για ζωή. Μελοποιήθηκε από τον Μίκη το 1966.
  Το λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό Εμβατήριο»  γράφτηκε το 1945, τότε που η χώρα μας μόλις είχε βγει από τη δοκιμασία του πολέμου και της κατοχής. Μελοποιήθηκε το 1969. Ο λόγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού αποτελεί έκφραση της μεγάλης έγνοιας του για τη μοίρα του τόπου και του λαού, αποτελεί σάλπισμα αγωνιστικό για την ανόρθωση της Ελλάδας.
  Ο Σικελιανός, ο Άγγελος των εθνών, δίνει το δικό του μήνυμα μόλις τελειώνει η σκληρή δοκιμασία του πολέμου, θέλοντας να τους στηρίξει στην προσπάθειά των Ελλήνων να επουλώσουν τις πλείστες πληγές που τους άφησε η θηριωδία των Γερμανών. Έχει ως πρώτο σημείο αναφοράς τον ήλιο, ο οποίος λαμβάνει εδώ τις διαστάσεις ενός πολυδύναμου συμβόλου.
  Την δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» συνοδεύει εικοσιπενταμελής ορχήστρα. Σολίστες η Ρώνια Τοπαλίδου και ο Δημήτριος Χωνός. Τα ιστορικά κείμενα που αναφέρονται στα γεγονότα της εποχής με αναφορά την Πιερία, συνέγραψαν οι ιστορικοί και συγγραφείς  Σωτήριος Μασταγκάς και Νικόλαος Σαλπιστής..
  Στην παρουσίαση και στην αφήγηση ο Περικλής Χατζηγιάννης.
  Διευθύνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

  Η ίδια συναυλία με τη χορωδία αυτή τη φορά της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα παρουσιασθεί μία μέρα μετά την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 8:00 το βράδυ και στην Κατερίνη (αίθουσα 2ου-5ου Λυκείου –Πολυκλαδικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου