Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ»: Εκδήλωση - φόρος τιμής στους «Κρήτες, τους τελευταίους υπερασπιστές του Βυζαντίου»

Από τον Οργανισμό Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) και τον Σύλλογο Κρητών Ν.Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ"



Στους «Κρήτες, τους τελευταίους υπερασπιστές του Βυζαντίου» ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου Κατερίνης και ο Σύλλογος Κρητών Ν.Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ".

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε  27/11/2016 το πρωί, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον Συνοικισμό Ανδρομάχης παρέστησαν ο εφημέριος του Ιερού Ναού, Πρεσβύτερος Σταύρος Κοσέογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Δρούγκας, Αναστάσιος Παπαζήσης, Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, ο τέως Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του «φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, αλλά και συνάμα μνημόσυνο, για όλους εκείνους τους γενναίους Κρήτες, που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για το Χριστό, την Πίστη και τα υψηλά ιδανικά του Ελληνικού Έθνους»,  ο Ευστράτιος Κυριακάκης, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Επιτελάρχης ΕΛ-ΑΣ. παρέθεσε με βιβλιογραφικές πηγές και αναφορές, τα γεγονότα της άγνωστης στο ευρύ κοινό, πτυχής της ιστορίας της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Έμφαση δόθηκε από τον ομιλητή στην ύπαρξη στη Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος, ενός ολιγοσέλιδου χειρογράφου του 1460, που συντάχθηκε με βάση τις διηγήσεις του Πέτρου Κάρχα ή Γραμματικού, ενός εκ των διασωθέντων Κρητικών από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Λιτό και όμορφο σκηνικό εντός του ναού, η παρουσία των μελών των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου με τις παραδοσιακές φορεσιές. Σε δήλωσή του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Μανιουδάκης ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), που ενέταξαν την συγκεκριμένη εκδήλωση στο πρόγραμμα των φετινών «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ».
Επιπλέον, όπως τόνισε: «Ανάβοντας όλοι ένα αγιοκέρι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής, μας δόθηκε ταυτόχρονα η ευκαιρία να γνωρίσουμε, να θυμηθούμε αυτά που από μικροί έχουμε διαβάσει και χαράχτηκαν μέσα στην ψυχή μας, γεγονότα, θρύλοι, παραδόσεις, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου