Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Παραδοσιακές «Τσιγαρίδες» στο Δίον Πιερίας, ένα από τα παλαιότερα έθιμα των Χριστουγέννων


Περισσότερα από 100 κιλά χοιρινό λίπος έγιναν πεντανόστιμες παραδοσιακές «Τσιγαρίδες» (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους) στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Δίου του Δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας.
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Δίου «Ολύμπιος Ζευς» στις 26-12-2016 δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων πραγματοποίησε εκδήλωση, για μια ακόμη φορά, της αναβίωσης του παραδοσιακού εθίμου της Τσιγαρίδας. Από νωρίς το πρωί τα καζάνια με τα κομμάτια χοιρινού λίπους μπήκαν στην φωτιά για να μαγειρευτούν και να παρασκευαστούν οι απίθανες παραδοσιακές Τσιγαρίδες ένα από τα γνησιότερα Ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων. Οι παραδοσιακές Τσιγαρίδες παρασκευάστηκαν με τη βοήθεια πολλών «σεφ», οι οποίοι γνώριζαν καλά το αντικείμενο και τα μυστικά της, με την μυρωδιά της ψημένης τσιγαρίδας να διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Η ελληνική παράδοση είναι πολύ πλούσια σε γεύσεις και δρώμενα για τα Χριστούγεννα. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ήταν έθιμο η κάθε οικογένεια στο χωριό να μεγαλώνει ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την προπαραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.
Έτσι στη κεντρική πλατεία του Δίου, την οποία ο σύλλογος την μετέτρεψε σε μία πραγματικά μαγική χριστουγεννιάτικη πλατεία, υπό τους ήχους της γκάιντας (παραδοσιακού μουσικού οργάνου), έγινε η δωρεάν διανομή της παραδοσιακής τσιγαρίδας. Οι τσιγαρίδες συνοδεύονταν με ζυμωτό ψωμί, ντόπιο κρασί και τσίπουρο δίνοντάς την δυνατότητα στα μέλη του συλλόγου, σε φίλους και επισκέπτες του χωριού να γευτούν λαχταριστές ζεστές και ροδοκοκκινισμένες τσιγαρίδες .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου κ. Κώστας Δημόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου κ. Διονύσης Φόλιος, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΟ Δίου - Ολύμπου κ. Ιωάννης Πούλιος ό εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα καθαριότητας κ. Σταυρός Χαρέλας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Νίκος Λακασάς, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Πιερίας κ. Γρηγόρης Λέφας, ο Διευθυντής της εφημερίδας Ολύμπιο Βήμα κ. Ξενοφώντας Μπαραλιάκος.
Ο καλός καιρός στάθηκε σύμμαχος και βοήθησε στην επιτυχία της εκδήλωσης, που οργανώθηκε για την αναβίωση του εθίμου, παρασκευής της παραδοσιακής τσιγαρίδας. Η εκδήλωση είναι σε μία ακόμη προσπάθεια του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Δίου «Ολύμπιος Ζευς» για την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Καλές γιορτές και Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου