Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Στο περιουσιολόγιο καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία

Oι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες θα περιληφθούν στο περιουσιολόγιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Αν και ο νόμος δεν το προβλέπει, τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ορίζει την υποχρεώση των φορολογουμένων να δηλώνουν καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.


Σύμφωνα με την υφυπουργό, το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει την κύρια βάση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μελλοντικά.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα συγκεντρωθούν πληροφορίες που αφορούν: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, κινητά μεγάλης αξίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του περιουσιολογίου που θα αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία είναι τα εξής:

• Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

• Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

• Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

• Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.

• Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

• Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

• Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

• Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, αλλά και δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, όπως τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου