Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Zεστή λαχανοσαλάτα με καρότο, σύγλινο και πορτοκάλι

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Εύκολη / Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: 5΄ -  6΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο (με το «μαντολίνο», το ειδικό εργαλείο κοπής λαχανικών, ή με καλό μαχαίρι)
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
  • 160 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κύβους 1 εκ. (σε παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ - εναλλακτικά, βάζουμε άλλο καπνιστό ή παστό αλλαντικό της αρεσκείας μας)
  • 80 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 40 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο σε νιφάδες ή σκόνη (ή άλλο καυτερό μπαχαρικό, όπως τσίλι ή καυτερή πάπρικα)
  • τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σύγλινο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το λάχανο και το καρότο με το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε το πορτοκάλι, τη σόγια, το λεμόνι, αλάτι (με φειδώ, διότι η σόγια είναι αλμυρή) και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε το σύγλινο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Με τι ταιριάζουν;

Οι σαλάτες αυτές μπορούν να συνοδεύσουν ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή να σερβιριστούν ως κεντρικές σαλάτες σε ένα μενού με κύριο πιάτο πουλερικά ή χοιρινό μαγειρευτά, φουρνιστά ή ψητά με γλυκόξινα αρτύματα και ξερά φρούτα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου