Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Παστός µπακαλιάρος γιαχνί µε πατάτες

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 35΄ -  40΄  
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος*, κομμένος σε κομμάτια 3 - 4 εκ.
  • 1/2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
  • 4 μέτριες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές, ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια 3 - 4 εκ.
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί ή τσίπουρο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

∆ιαδικασία


Βάζουμε τα κομμάτια του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με άφθονο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε ελαφρώς με το χέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.

Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό το πολύ (δεν πρέπει να μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει). Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά για άλλα 5 - 6 λεπτά, ώσπου το μείγμα να αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε τις πατάτες, την κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το κρασί.

Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σε μονή στρώση, πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. ∆εν ανακατεύουμε ξανά!

Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 12 - 15 λεπτά ή ώσπου να τρυπιούνται εύκολα οι πατάτες με το πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μυρωδικό που θέλουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
Αν δεν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρύας σταρένιας μπίρας, τότε επιλέγουμε μια αρωματική ρετσίνα!
* ΜΥΣΤΙΚΟ
Στην αγορά βρίσκουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, χωρίς δέρμα, που πωλείται τεμαχισμένος σε συσκευασίες των 800 - 900 γρ. Αν παρ’ όλα αυτά προτιμάμε να αγοράσουμε παστό μπακαλιάρο που δεν έχει ξαλμυριστεί, τον βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα πάνω, και τον αφήνουμε για 36 ώρες στο ψυγείο. Αλλάζουμε το νερό περίπου κάθε 6 ώρες.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου