Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος


 


Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος τίμησε με κάθε επισημότητα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.


Την  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από το ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τη
Βουλευτής Πιερίας, κα. Ελισσάβετ Σκούφα, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων,την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, τον Επιτελάρχη της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, την Αντιδήμαρχο Κατερίνης, κα. Ροδή Ελευθεριάδου,  τον  Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης,  την Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, τη Νομαρχιακή Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Πιερίας, την ΕΔΕΣ-ΠΑΟ,  το Σύλλογο  Μικρασιατών Πιερίας, το Σύλλογο  Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο ''ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ'',  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας "ΠΙΕΡΕΣ", το Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Παραλίας,  την Ένωση Ποντίων Πιερίας,τον Ποντιακό  Σύλλογο  Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ",  το Σύλλογο Κρητών Ν.Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ", το Σύλλογο Κρητών Πιερίας ΄΄Το Ξαθέρι΄΄ και  τη Θρακική Εστία Κατερίνης,

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής. Χαιρετισμό απηύθυναν  ο  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, η Βουλευτής Πιερίας, κα. Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Μικρασιατών   Ν. Εφέσου " Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ", κα.Δέσποινα Αβρουδιάδου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου   Μικρασιατών Πιερίας,κ. Αναστάσιος Μπογιατζής. Σχετική ομιλία για την ημέρα εκφώνησε ο Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας-Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, κ. Νίκος Ναχόπουλος και ακολούθησε μουσική παράσταση από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”.

Το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων και συγκεκριμένα του  Συλλόγου  Μικρασιατών Πιερίας, του  Συλλόγου  Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, του  Μορφωτικού  Εξωραϊστικού  Συλλόγου  Παραλίας, του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ” και του Συλλόγου  Μικρασιατών Σμυρναίων Κορδελιού “Η Αγία Φωτεινή”.

Οι φετινές εκδηλώσεις που ήταν τετραήμερες ξεκίνησαν από την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής με ομιλία αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, επίκαιρα μικρασιατικά τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και επετειακή έκθεση φωτογραφίας από τους Μικρασιατικούς Συλλόγους και το Γιάννη Αμπερίδη. Το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2017 το πρόγραμμα περιλάμβανε τις  χορωδίες του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης “Παναγία Σουμελά” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου “Μακεδονία”,ενώ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 το κοινό παρακολούθησε τη χορωδία της Θρακικής Εστίας Κατερίνης.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου