Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Μπιφτέκια από μπούτι κοτόπουλου με μαντζουράνα

65100723_1065_kathimerino_mpiftekia-apo-mpouti-kotopouloΠροετοιμασία: 30΄ Ψήσιμο: 10΄
Υλικά (για 4 - 5 άτομα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι
  • 1.200 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν (ή ξερός δυόσμος), τριμμένο
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερή (ή φρέσκια) μαντζουράνα, τριμμένη ή 3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί

Διαδικασία


Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αλάτι και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας για 1 - 2 λεπτά. Στύβουμε τα κρεμμύδια, πετάμε το υγρό και τα ξαναρίχνουμε στο καθαρό μπολ. Προσθέτουμε τον κιμά, το εστραγκόν (ή το δυόσμο) και τη μαντζουράνα ή τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφήσει ο κιμάς τις μυρωδιές.

Στη συνέχεια ρίχνουμε πιπέρι, τη φρυγανιά, τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά.

Ενδιάμεσα ξεπλένουμε τα χέρια μας με κρύο νερό ώστε να μην κολλάει η ζύμη. Πλάθουμε 14 - 16 κεφτέδες, με λαδωμένες παλάμες για να μην κολλάει ο κιμάς, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και βάζουμε τα μπιφτεκάκια σε μονή στρώση.

Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C, βάζουμε το ταψί σε ένα από τα δύο ψηλότερα ράφια του φούρνου και ψήνουμε τα μπιφτεκάκια για 5 - 6 λεπτά από τη μία πλευρά. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά. Σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια με απλό πιλάφι και, αν θέλουμε, με σαλάτα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης*.

*Μυστικό

Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C. Κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από 5 πιπεριές Φλωρίνης.

Τις απλώνουμε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη και λίγο πιπέρι, τις ραντίζουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε καλά. Τις απλώνουμε ξανά στο ταψί, τις ψήνουμε για 6 - 7 λεπτά, τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τις ψήνουμε για άλλα 6 - 7 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, για να ξεφλουδιστούν μετά οι πιπεριές εύκολα. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Θα κατέβαινα νότια να διαλέξω μια Βηλάνα από τον κρητικό αμπελώνα γι’ αυτό το πιάτο. Αλλιώς, μια Ρομπόλα ή ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου