Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις...


Αναμφίβολα το κλίμα ήταν πολύ θερμό κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η...
κοινή συνέντευξη Τύπου και όσα ειπώθηκαν εκεί είναι αρκετή απόδειξη γι' αυτό. Με δεδομένο ότι τέτοιες συναντήσεις επικυρώνουν όσα έχουν προηγηθεί, δεν θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτές τις μέρες επιτεύχθηκαν συμφωνίες με πολύ σημαντικό περιεχόμενο και για τις δύο πλευρές.

Στην κοινή συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για βαρυσήμαντη δήλωση, αν αναλογιστούμε ότι από το 1947 η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα είναι αδιάκοπη, με ισχυρές σχέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων, με όρους υποτέλειας για την Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της, και ιδιαίτερα προκλητική για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Τι έχει αλλάξει από τότε;

Οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά. Δεν βρισκόμαστε στα χρόνια του Εμφυλίου, ούτε στη μετεμφυλιακή περίοδο σταθεροποίησης του ελληνικού καπιταλισμού. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή της δικτατορίας, ούτε καν στη μεταπολιτευτική περίοδο. Ο κόσμος πλέον δεν είναι ο διπολικός του 20ού αιώνα, καθώς η Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει.

Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, με σκληρό ανταγωνισμό μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, ενώ ο καπιταλισμός βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ποτέ στην ιστορία του. Oι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη οξύνονται και η αναδιάταξη δυνάμεων και συμμαχιών είναι συνεχής. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναζητεί μια θέση με όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους και με τα μεγαλύτερα κατά το δυνατόν οφέλη.

Σ' αυτή τη νέα ευμετάβλητη πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν τη στρατηγική τους. Ούτε μας αγάπησαν ξαφνικά, παρά τα όσα ωραία είπε για την Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος. Τα συμφέροντά τους φροντίζουν. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο -ιδιαίτερα μετά την όξυνση των σχέσεών τους με την Τουρκία- αναβαθμίζουν τη σημασία της χώρας μας ως συμμάχου τους στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Να τις αγνοήσουμε δεν μπορούμε. Αν θα κερδίσουμε από αυτή την αναβάθμιση θα εξαρτηθεί και από τη δική μας στάση...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου