Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Aρχαίο Θέατρο Δίου : Κωμωδία «ΠΛΟΥΤΟΣ» Αριστοφάνη προσαρμοσμένη για τους μαθητές των Σχολείων 11 Μαΐου 2018 Ώρα: 10 π.μ.(πρωί)

                   Διδακτική επίσκεψη  & Θεατρική παράσταση    

Δίον -Πλούτος-1α - Αντίγραφο.jpg                                        
             Η κωμωδία «ΠΛΟΥΤΟΣ» είναι ένα από τα πιο ωραία και διδακτικά έργα του  Αριστοφάνη. Είναι το τελευταίο του έργο και γράφτηκε το 388 π.X.Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μέσης Αττικής κωμωδίας. Το έργο έχει σαν βασικό θέμα το αιώνιο πρόβλημα φτώχειας-πλούτου και το όνειρο κάθε ανθρώπου να γίνει πλούσιος.
Λίγα λόγια για το έργο:

 Ένας φτωχός πατέρας ,ο Χρεμύλος,πάει στο Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα,πώς θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής και τι παιδεία πρέπει να δώσει στο γιό του.
Ο θεός τον συμβουλεύει να βγει από το ναό και τον πρώτο που θα συναντήσει στον δρόμο ,να τον πάρει στο σπίτι του.Ο Χρεμύλος έκπληκτος διαπιστώνει ότι ο πρώτος που συναντάει είναι ένας κουρελιάρης τυφλός.Είναι ο θεός Πλούτος που ο Δίας τύφλωσε γιατί βοηθούσε τους φτωχούς ,καλούς και δίκαιους.
Ο Χρεμύλος του υπόσχεται ότι θα τον πάει στον Ασκληπιό και ότι εκεί θα βρει το φως του.Ενώ ετοιμάζονται,εμφανίζεται ένα απαίσιο σκιάχτρο,η Φτώχεια.Τους προειδοποιεί ότι αυτό που πάνε να κάνουν θα είναι η καταστροφή των ανθρώπων.Γιατί, τους λέει,αν ο Πλούτος ξαναβρεί το φως του,και μοιράζει χρήματα σε παντού,τότε ποιός θα δουλεύει; όμως ο Χρεμύλος δεν την ακούει,την διώχνει και στη συνέχεια οδηγεί τον Πλούτο στον Ασκληπιό,όπου ξαναβρίσκει το φως του.
Ο σκηνοθέτης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν.Παροίκος σημειώνει: Η κωμωδία «Πλούτος» γράφτηκε σε μια εποχή που η Αθήνα βρίσκεται σε  δεινή οικονομική κατάσταση(μετά το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου). Ο λαός υπέφερε από την ανέχεια και την απληστία των κερδοσκόπων. Απηχεί τον πόθο του λαού για δικαιοσύνη και ευημερία».
Διάρκεια : 1 ώρα & 15΄ Τιμή εισιτηρίου  : 6 Ευρώ
 Πληροφορίες-κρατήσεις : 210/9235453 (πρωί 9.30 -12.30 )
                        τηλ. ανάγκης : 6944761133.
        Κρατήσεις θέσεων και στο e-mail exodos5@otenet.gr
Μετά την παράσταση οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο με ευθύνη των καθηγητών τους.
            ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ
                            www.aegeanexodos.gr
                  
H παράσταση αυτή θα παρουσιασθεί επίσης:
Aθήνα-Φιλοπάππου - Θέατρο «Δόρα Στράτου» 18-20 /4/2018
Αρχαίο Θέατρο Άργους :24 /4
Αρχαία Ολυμπία : 25/4
Δελφοί : 26 & 27 /4
Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης(Ρωμαϊκό Ωδείο) 2,3,4 /5
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 9/5
Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης: 10/5
Λίμνη Πλαστήρα: 16/5
Μινωϊκό Θέατρο (Κρήτη): 21-25/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου